Recepty, ktoré pohladia telo i dušu. Pripravila Lucia Medeková
Ako sa cítiť fajn?
Zdravá rajčinovo-jablková nátierka
Na prípravu potrebujeme:
- 1 kg rajčín
- 0,5 kg cibule
- 3 jablká
- 1 ČL kari
- 1 ČL mletého korenia
- 1 PL mletej pálivej papriky
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 šálka hnedého cukru
- 1 šálka octu
- 2 ČJ morskej soli
- Chlieb celozrnný (ražný, slnečnicový alebo pochúťkový)
Ako na to:
-
Rajčiny, cibule a jablká očistíme, rajčiny nakrájame nadrobno a cibuľku a jablká najemno nastrúhame.
-
Pripravenú zeleninu a jablká necháme variť, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak, cukor, ocot a soľ. Miešame, kým nevznikne kaša.
-
Horúcu uvarenú zmes dávkujeme do sklenených pohárov na zaváranie. Otočíme hore dnom. Po vychladnutí uložíme do chladničky.
-
Chladenú nátierku servírujeme s celozrnným chlebom.
Avokádova pomazánka light
Na prípravu potrebujeme:
- 1 avokádo
- 1 viazanička petržlenovej vňate
- 1 PL nízkotučného roztierateľného syra
- 1 malá červená cibuľka (šalotka)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 vajce
- 1 PL horčice
- soľ (podľa chuti)
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
- šťava z 1 limetky
- Chlieb viaczrnný
-
Ako na to:
-
Vajíčko uvaríme natvrdo a očistíme. Odšťavíme limetku a šťavu odložíme bokom. Tiež ošúpeme avokádo, šalotku a cesnak, umyjeme petržlenovú vňať a všetko nakrájame.
-
Pripravené ingrediencie spolu s horčicou vymiešame dohladka. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
-
Šunková rolka plnená tofukrémom s nízkotučnou mozarellou
Na prípravu potrebujeme:
- Hydinová dusená šunka
- 2 ks mozarella light
- 1 balenie bieleho tofu syra
- čerstvá bazalka
- 1 PL olivového oleja
- soľ (podľa chuti)
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
Pšeničné alebo celozrnné rožteky
Ako na to:
-
Mozarellu, tofu syr a bazalku najemno nakrájame a zmiešame s olivovým olejom. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Celú zmes vymiešame dohladka.
-
Syrovú zmes nanášame lyžičkou na plátky hydinovej dusenej šunky a stáčame do roliek.
-
Lahodné šunkové rolky podávame s chrumkavými rožtekmi.
Jarná zeleninová omeleta so šunkou
Na prípravu potrebujeme:
- Kuracia debrecínka
- 5 – 6 šampiňónov
- 1 menšia cukina
- 1 cibuľa
- 1 zelená paprika
- 1 rajčina
- 2 vajcia
- 1 PL olivového oleja
- soľ (podľa chuti)
- mleté čierne korenie (podľa chuti)
- Pšeničné alebo celozrnné rožteky
Ako na to:
-
Šampiňóny a zeleninu očístíme a nakrájame na väčšie kusy (rajčinu a cibuľu na mesiačiky). Šunku nakrájame na tenšie pásiky.
-
Pripravenú zeleninu, šampiňóny a šunku zľahka opečieme na olivovom oleji (určenom pre teplú kuchyňu) dozlatista. Nakoniec panvicu zalejeme 2 rozmiešanými vajíčkami. Necháme zapiecť.
Šunková pena s avokádom a opečeným chlebíkom
Na prípravu potrebujeme:
- Morčacia šunka
- 1 avokádo
- 1 PL rastlinného masla light
- 1 PL horčicových semienok
- 1 menšia cibuľka
- 1 malá viazanička petržlenovej vňate
- vegeta
- šťava z 1 limetky
- Chlieb celozrnný (ražný, slnečnicový alebo pochúťkový)
Ako na to:
-
Avokádo a cibuľku očistíme a spolu s petržlenovou vňaťou a šunkou najemno pokrájame. Pokiaľ použijeme mixér, suroviny stačí pokrájať na väčšie kusy. Odšťavíme 1 limetku.
-
Všetko poriadne premiešame (alebo rozmixujeme), prilejeme šťavu a dochutíme vegetou. Miešame, pokiaľ sa všetky chute nespoja.
-
Vzniknutú zmes servírujeme s celozrnným chlebom.